luni, 17 martie 2008

Lupta pentru Primaria Iasi

Deja se intra in linie dreapta cu alegerile pentru fotoliul de primar al urbei. Se contureaza deja doua mari blocuri in aceasta lupta: unul format din Gheorghe Nichita (PSD), Ionel Oancea (PC) si Cristian Adomnitei (PNL) si al doilea format din Dumitru Oprea (PD-L) si Irina Schrotter (independent). Mai ramane ca PRM, PIN, PNG si PNTCD sa-si desemneze candidatii. Nu se stie insa cum ar putea ei influenta evolutia campaniei. Doar daca unul dintre cele patru partide reuseste ca capteze un personaj cu notorietate buna si cu priza la ieseni. Ceva gen Constantin Simirad. Care, din cate informatii am eu, va candida mai mult ca sigur la alegerile locale. La Primarie sau la Consiliul Judetean. Vor exista insa o serie de factori care vor influenta decizia sa.
Pana vom afla si acest lucru avem urmatoarele certitudini:

1. Ionel Oancea va juca rolul lui Constantin Neculau din 2004. Adica nu va fi altceva decat un iepure de fuga pentru Gheorghe Nichita. Dupa ce 4 ani de zile a avut o prestatie obscura in CL, Oancea si-a facut in acest timp tot felul de businessuri profitabile. Cu acceptul primarului si al PSD. Prin urmare, a venit timpul sa-si plateasca datoria, dar in acelasi timp sa-si asigure afacerile pentru urmatorii patru ani.

2. Cristian Adomnitei va avea cea mai ingrata misiune. Va trebui sa-l ocoleasca pe actualul primar (asa sunt intelegerile la nivel central dintre PNL si PSD). Ca si cum nu ar exista. Atunci cand va fi pus in fata faptului implinit, il va critica pe primar, dar fara sa-i pericliteze din procente.

3. Dumitru Oprea are o miza foarte mare: sa reuseasca ca convinga electoratul nehotarat. Cei ce vor sa voteze PD-L sau au o simpatie pentru Basescu vor vota cu Oprea. In acelasi timp, Oprea trebuie sa reuseasca sa stranga, inca din primul tur, mai multe voturi ca Nichita. Acest lucru ii va asigura fotoliul de primar. Va trebui sa faca fata atacurilor unor contracandidati care merg pe cartea Nichita.

4. Irina Schrotter duce o campanie foarte inteligenta. A iesit foarte des in public, este omniprezenta, are o forta financiara comparabila cu cea a primarului Nichita. Daca primarul nu va instaura un monopol pe presa prin diverse santajuri sau promisiuni, Irina Schrotter are sanse foarte mari la un scor chiar mai mare decat al PNL.

5. Gheorghe Nichita va face ce stie mai bine: va fugi de infruntarile directe pentru ca nu este capabil sa le faca fata; va investi multi bani prin care isi va asigura o infrastructura de campanie complexa; isi va asigura tacerea unei mari parte din mass-media locala (asa cum a facut la Flacara Iasului prin Viorel Roman); va folosi unii dintre contracandidati carora le-a promis afaceri pe spinarea Primariei pentru a-i ataca indirect pe Oprea si Irina Schrotter; va folosi personalul regiilor si galeria de la Poli ca agenti electorali.

6. Orice intrare in joc a unui alt contracandidat poate crea mari probleme pentru Nichita. Pentru ca de aici fug voturile.

7. Candidatura lui Simirad ar insemna pentru Nichita o lovitura de gratie. Si Simirad si Nichita stiu lucrul acesta. De asta negociaza, iar Simirad este impins spre CJ

Ramane de vazut evolutia campaniei in perioada urmatoare. Sansele lui Nichita sa ramana primar inca patru ani sunt mai mari de 50%. Conteaza insa campania si dezvaluirile care vor urma. Sau drumurile la DNA pe care s-ar putea sa le intreprinda Gheorghe Nichita, precum si perceptia iesenilor despre telejustitie.

Niciun comentariu: