joi, 10 aprilie 2008

Jocuri de culise la PSD

Observ ca de ceva timp se da o batalie apriga in PSD. La suprafata pare una minora. Dar implicatiile ei sunt mult mai profunde. E vorba clar de nominalizarea candidatului PSD la Primaria Capitalei.

Mai mult ca niciodata, PSD are sanse mari sa obtina, pentru prima data in istoria sa, fotoliul de primar general al Bucurestiului. Drept pentru care, in jurul acestei oportunitati au inceput sa se teasa itele unor interese majore.

Pe de o parte, Marean Vanghelie isi doreste pozitia aceasta foarte mult. In primul rand din punct de vedere financiar. In al doilea rand pentru obtinerea unei pozitii de forta in partid. Insa nu prea are sanse. Iar multi din colegii sai de partid nu il vor. Considera ca partidul s-ar face de rusine cu aceasta candidatura a unui personaj considerat semianalfabet.

Pe de alta parte, Miron Mitrea este impins de la spate spre aceasta pozitie de catre gruparea Hrebenciuc, care are interese imobiliare si financiare majore. Ca sa nu mai punem la socoteala ca, Primaria Bucuresti ar fi o sursa foarte buna de documente si informatii despre modul cum Basescu si oamenii lui au facut averi fabuloase in ultimii ani de zile.

Nu in ultimul rand, Sorin Oprescu este sprijinit clar de oamenii lui Iliescu si Nastase. Interesul lor este clar. Oprescu trebuie readus in prima linie a PSD. Prin varful de lance Sorin Oprescu ei isi vor satisface setea de razbunare fata de cei care i-au curatat pe rand de la carma PSD. E clar pentru toata lumea ca, miza cea mai importanta a acestei batalii o reprezinta viitorul PSD.


Practic, lucrurile stau in felul urmator: daca Sorin Oprescu castiga Primaria Capitalei, este clar ca in scurt timp va trebui sa primeasca o functie de conducere importanta in partid. Exista doar doua functii de acest gen: presedintele organizatiei Bucuresti sau presedintele PSD. Castigand Primaria bucuresti, Oprescu va forta obtinerea conducerii PSD. Unde, stie ca va fi sustinut de gruparea Iliescu-Nastase, dar si de Vanghelie. Da, de dusmanul Vanghelie, care stie ca singura sansa de a ramane presedinte la Bucuresti este ca Oprescu sa obtina fotoliul de presedinte al PSD.

Planul batranului Iliescu e unul pe termen lung. Daca Oprescu devine primar general inseamna ca are o simpatie foarte ridicata la bucuresteni. Voturi multe si insemnate intr-un fief care nu a fost nciodata al PSD. In acelasi timp, Oprescu devine concomitent Presedinte al PSD. Imagine buna, carisma, educat, prezentabil si cu priza la public ... Exact ce-i trebuie unui candidat la functie de ... Presedinte al Romaniei. Da. Asta e planul. Oprescu candidatul PSD la alegerile din 2009. Singurul care il poate dobori pe Traian Basescu.

Prin urmare, batalia pentru nominalizarea candidatului este una cu viziune pe termen lung. Chiar daca Oprescu nu va fi nominalizat, el tot va candida. Si va avea sanse la fel de mari de a fi primar. Iar daca va reusi, sa fiti siguri ca va deveni presedintele PSD.

Niciun comentariu: