vineri, 23 mai 2008

Zvonistica procentelor

De ceva vreme au inceput sa se inteteasca zvonurile privind procentele principalilor trei candidati la Primaria Municipiului Iasi. Toata lumea susoteste pe la colturi. Chipurile sunt niste informatii secrete. Niste ponturi. Iar modul asta de transmitere a informatiei da senzatia ca procentele ar fi reale.

De exemplu, vine cineva la noi la redactie si lanseaza zvonul: Nichita are 27-28% iar Oprea are in jur de 35%. Daca stam si adunam procentele vedem ca cei doi ar obtine impreuna in jur de 63%. Cee ce ar insemna ca Adomnitei si restul turmei iau 37%. Or e prea gogonata. Ori Adomnitei ar lua prea mult, ceea ce ar insemna ca ar fi aproape de Gigi sau chiar pe doi, ori restul turmei de arhinecunoscuti ar rupepeste 20%. Ceea ce e putin probabil.

La o zi dupa aceasta chestie aud alte asa-zise ponturi: Nichita are undeva pe la 38% si Oprea in jur de 25%. Aceeasi poveste ca mai sus, numai ca s-au inversat procentele finalistilor.

Acum doua zile ma suna un prieten implicat in lupta politica. Auzise un zvon si vroia sa ma intrebe care e treaba. Pe piata se lansase urmatorul scenariu: un ultim sondaj il arata pe Oprea pe primul loc, urmat de Adomnitei, iar Nichita pe trei. Adomnitei si liberalii au un prag maxim pe care pot sa-l atinga. Asta e puterea lor. Parerea mea e ca Adomnitei va lua cel mult 17-18%. Iar daca e asa, nu are cum sa fie pe locul doi. Asta ar insemna ca Nichita sa aiba 15-16%. Ceea ce e practic imposibil. Iar Opra ar cistiga din primul tur, deci nu are fi nicio finala.

Am primit si citeva informatii care totusi s-ar apropia de realitate. Nimeni nu face sondaje acum ci doar focusari. A facut PSD-ul asa ceva. din informatiile brute, nu alea cu care a iesit Nichita in fata colegilor, am urmatoarele date:

Nichita are zone in care se apropie de 45-46%, dar si cartiere unde e putin sub 30%. Dar per total media sa ar fi undeva putin sub 40%.

Oprea sta mai prost decit PDL si nu reuseste sa se identifice cu simpatizantii partidului si ai lui Basescu. Are zone unde va lua peste 35%, dar si cartiere unde se scalda pe la 20%. Per total, comparativ cu prezenta la vot pe cartiere, Oprea va lua in jur de 30%.

Adomnitei a urcat bine, de la 2% cit avea la inceperea campaniei. Are un scor destul de bun in acest moment 14-15%. Poate urca chiar si la 17-18%.

Mai sunt citeva zile de campanie. Daca nu se intimpla nimic spectaculor, Nichita se va lupta cu Oprea in turul doi, cu sanse mari de cistig.

Niciun comentariu: